Julian Lægaard er i færd med at flytte de ikoniske NYODENSE-bogstaver. Han gør status over et projekt, som har vist ham, at Odense nu giver plads til ildsjælene.

Af Tomas Karlsson Korning Ellendersen

De er den fysiske manifestation af begejstringen for Odense. De er over to meter høje. Og de skal flytte.

Julian Lægaard, initiativtager til bogstaverne, slæber en af hans kreationer til deres nye destination ved nedgangen til Eventyrhaven. Kun fire måneder efter at de blev opsat, har han allerede set en tydelig effekt af installationen:

”Hashtagget NyOdense er blevet brugt over 3.000 gange, og over halvdelen af de gange er sket på de sidste fire måneder,” siger han og fortsætter: ”Og så er NyOdense blevet noget fysisk, som man kan læne sig op ad.”

Det digitale gjort virkeligt

Selv om NyOdense startede som et digitalt projekt, så mente Julian, at der var muligheder i det kreative udtryk. Og netop det kreative udtryk har han meget erfaring med som eventmager til Warehouse Festival og ejer af Slagteriet.

”Jeg ville skabe noget der gjorde, at folk kunne interagere med Odense. Det skulle være noget, som de kunne tage og føle på. Og der er ingen andre nye monumenter for byen.”

En kulturel transformation

 

Inspirationen til bogstaverne fik han internationalt fra blandt andet Amsterdam og Hollywood, og de beviser for ham, at Odense sagtens kan drømme stort:

”Byen er begyndt at åbne mere op for de kreative kræfter, som altid har været her.”

Det var ifølge Julian også de store kulturelle drømme, der fik ham til at booke MØ til Karrusel og gjorde festivaller som Tinderbox og Warehouse mulige. Og som har givet dem alle succes og vokseværk i 2016.

Kreativitet og erhvervsudvikling

Men NyOdense, og bogstaverne som symboliserer det, er ikke bare en kulturel konstruktion. Det er et projekt født imellem kultur, erhverv og byudvikling: Fra Gade Til By har betalt det meste af bogstaverne, Odico Formwork har stået for konstruktionen med Bygma Odense og maling og opsætning er klaret af Julian selv.

”NyOdense handler også om samarbejde, og om at mødes og skabe noget nyt. Det handler om oplevelser,” siger Julian.

Og selv om bogstaverne skal flyttes, så er deres nye adresse heller ikke permanent. Men hvor de kommer hen næste gang, ved Julian ikke endnu. De flytter i takt med byens udvikling, og det passer Julian helt fint:

”Næste gang kan de jo stille dem på toppen af Odense.”

 

 

 

Comment